torsdag 30 december 2010

Vem är ego

På Aftonbladets debattsida så hittar jag en artikel "Socialen hindrar älskande att bo ihop". Skribenterna ojar sig att om sambon jobbar och tjänar pengar får inte partnern försörjningsstöd. Man skriver "Alla borde ha rätt till en egen försörjning." , jepp ni läste rätt alla skall ha rätt till egen försörjning och egen försörjning är dina och mina skattepengar. Det är tydligen fel att man tar hand om varandra i familjen och att den man lever med hjälper till med försörjningen, nej det går tydligen inte andra skall betala för mig. 


Är det mest ego att kräva att samhället ger bidrag till ett hushåll med tillgångar eller är det mer ego att tycka att de inte skall ha våra skattepengar?


Vart går gränsen i deras idé, kan min sambo bli hemmafru och få socbidrag?

5 kommentarer:

 1. Men vi som lever i ett förhållande där gemensam ekonomi inte är ett alternativ, va ska vi göra? Nu är inte mitt problem att jag vill ha pengar av soc. Jag har jobbat i snart 10 år, och har nu valt att plugga, vilket betyder väldigt mycket mindre pengar i månaden, men lika mycket utgifter. Jag som person har rätt till bosdtadsbidrag, men eftersom att min sambo tjänar pengar så har inte jag rätt till bidrag. Hans pengar är inte mina pengar, och tvärt om. Jag har möjligheten att låna pengar av honom om jag behöver, men många har inte den möjligheten. Vad tycker du att dessa personer ska göra? Mitt csn strulade i över två månader, vilket gjorde att jag inte fick ut pengar på två månader, ska jag svälta då och bli vräkt om jag inte har någon att låna pengar av? Jag håller inte med dig i ditt resonemang. Jag tror man måste ha varit i en situation där man hade behövt hjälp men inte fått den, för att kunna förstå. Sen finns det tyvärr alltid dem som kommer utnyttja systemet, och det är dessa människor som hindrar de människor som faktiskt behöver hjälp, att få det.

  SvaraRadera
 2. Nu är inte det roligt att byta ned sig i boende men den vägen får man tyvärr gå.
  Att csn strular är ett problem i sig, att en myndighet som skall serva studenter med lån inte gör det är illa, missar jag en räkning till dem blir det dyrt men detta har inte med bidragssystemen att göra.

  Sista meningen du skriver är den viktigaste, tyvärr är den orsaken till att sjukförsäkringen havererat, Göran Perssons regering började åtstramningen och Fredrik & co fortsatte och grunden var att allt för många missbrukade systemet. Resultatet är inte bra för de som verkligen är sjuka.

  SvaraRadera
 3. För att få socialbidrag måste man vara inskriven i arbetsförmedlingen, man måste visa upp antalet sökta jobb, man måste rapportera en massa saker och oftast vara flera timmar på arbetsforum eller liknande i veckan. Så man kan inte vara hemmafru och få socialbidrag, visst går det säkert att fuska, men det gäller även ensamstående och folk med a-kassa, så varför ha en annan regel just för sambos med socialbidrag?

  Visst är socialbidraget betalt med skattepengar, men det är också vägarna du åker på, din mormors äldreomsorg och skolan. ca 2% går till socialbidraget. Sambon med jobb eller besparingar betalar också skatt, socialbidragstagaren bidrar kanske till samhället på många andra sätt än med pengar. Betalas uppehället med skattepengar delar vi alla på bördan, betalas den av sambon blir det ett väldigt tungt lass för en enskild person. Det blir dessutom en mer personlig tacksamhetsskuld som kan vara psykiskt påfrestande i förhållandet.

  Det handlar inte heller bara om inkomst, det kan vara pengar i form av en bil, en bostad eller en sommarstuga. Den ena parten kanske har barn, ska man riva upp dem och flytta för att få vara tillsammans?

  SvaraRadera
 4. Jag håller absolut med Bengt i den här frågan! Varför ska man inte hjälpas i ett förhållande? det är trots allt en av grundpelarna i en relation anser jag! Att det sen inte är så roligt att leva på den andre är en helt annan sak, det kan jag absolut förstå att det inte är...

  SvaraRadera
 5. Leva på sambo eller leva på oss andra som jobbar. Vad är skillnaden? Om sambon har en bostad betalar han väl hyran och har gjort det även om han bor ensam. Ska sedan hans kvinna få bostadsbidrag och socialbidrag är det ju konstigt.

  SvaraRadera