torsdag 11 november 2010

Äganderätt

I Insjön i Leksands kommun vill sågverket bygga ut, det är väl bra kan man tycka om det inte vore för att man vill tvångsinlösa fyra bostadsfastigheter för att bygga ut. Tre fastboende familjer som i generationer bott i sina hus och en fritidshusägare skall kastas ur sina hus för att sågverket vill bygga ut.

Ingen skall väl tvingas från sitt hem för att kommunen vill gynna ett privat företag. Lagen som reglerar detta säger att det skall vara "angeläget allmänt intresse" för att få fördriva någon från sitt hem. Är det det så i detta fallet? Hur många arbetstillfällen skall en utkastad familj ge för att allmänintresset skall vara nog stort?

Centerpartiet har ju försökt framstå som ett parti som stått upp för individen och äganderätten, men tydligen hade jag fel, de styr väl i Leksand. Centern för dig som tycker att äganderätt är förlegat och det gemensamma skall bestämma vem som får ditt hus.

Som sagt det behövs ett liberalt parti i svensk politik.

Centrum för rättvisa bistår familjerna med juridiken och de har drivit ett liknande fall framgångsrikt i Borlänge.

dt.se skriver om fallet och i kommentarerna finns en hel del människor som tycker det är bra att vräka folk och tvångsinlösa deras fastigheter, undra om de vore lika nöjda om de var deras fastigheter som skulle jämnas med marken.  Man kan fundera om allmänintresset kunde föras över på andra områden, vore det inte smidigt att socialisera företagen i kommunen etc.?

2 kommentarer:

  1. Det är inte bara berkvist som vill ha denna central. Fatta någon gång!!

    SvaraRadera
  2. Anonym: På vilket sätt påverkar det att det är fler? Fastighetsägarna äger sina fastigheter och bestämmer således över dem. Om dina grannar vill stjäla ditt hus spelar det då någon roll om det är en eller tio bara de tycker att det allmänna har nytta av det? Hur många arbetstillfällen krävs för att kasta ut någon från sitt hem?

    SvaraRadera